Omuz Ağrısı
FTR,  Hastalıklar

Omuz Ağrısı Kendiliğinden Geçmez

Omuz Ağrısı Fizik tedavi polikliniğine en mutsuz gelen hastalardır omuz ağrılı hastalar. Sinsice başlar ve hastada hep geçecekmiş izlenimi bırakır. İlk başta hareketle ağrırken her geçen gün hareketleri biraz daha kısıtlar. Hasta en sonunda elini başına götüremez, arkasına çeviremez halde bize gelir. En yakını bir ayı en çoğu altı ayı bulur, artık donuk omuz dediğimiz tablo oluşmuştur. Yani omuz hareketi yarı yarıya kısıtlıdır artık. Daha da kötüsü hastayı gece de uyutmayan bir ağrıya dönüşür.

Ne yapacağız?

Özellikle tablonun zamanla ilgisini belirttim ki, bu kadar beklememek tedavi başarısını etkiliyor. Medikal tedavi yanında, normal Fizik tedavi (TENS, Coldpack, US v.b.) ekipmanları ile tedavi olabilirken, kısıtlılıkta bir fizyoterapistle çalışma, bazen çok ağrılı germe egzersizleri gerekliliği doğar ve tedavi süresi bazen iki katına çıkabilir.

Muayene sonucuna göre yumuşak doku hasarını en iyi görebilmek için MR tetkiki.

Ödem ve kıkırdak durumuna göre düzenlenmiş ilaç tedavisi.

Omuz kaslarında ve tendonlarında ödem, yırtıklar için soğuk tedavi, gerekirse günde üç – dört kez soğuk tedavi. Ödem geçince sıcak uygulamalar.

Omuzdaki patolojinin durumuna göre, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanınca yapılan Kortizon, Lokal anestezik, Ozon, PRP enjeksiyonları tedavi şansını arttırır.

Hastalığın evresine göre, yine FTR doktorunun belirlediği zamanda başlanmak üzere omuz kuşağı, ön kol, sırt ve göğüs kaslarını içeren egzersiz programının ayarlanması.

Kolum hiç açılmayacak sanmıştım diyen hastanın mutlu, mesut, ağrısız, tam açık omuzla hayatına dönmesi.