FTR

Hyaluronik Asit Nedir?

Hyaluronik asit, Yunanca’da cam demek olan ‘’hyalos’’ kelimesinden adını alan bir asit türüdür ve vücutta doğal olarak bulunur. Vücuttaki eklemlerde ve bağ dokusunda yer alır. Glikozaminoglikan isimli amino asitlere sahip, polisakkarit formunda bir bileşendir ve vücutta birçok fonksiyonu vardır. Üretiminin ilk yıllarında horoz ibiği kartilajı kullanıldığından, horoz ibiği iğneleri şeklinde halk arasında adlandırılmış olup, sonrasında teknolojik ilerleme ile birlikte, eklem sıvısı içeriğine çok yakın sıvılar üretilmeye başlanmıştır 

Eklem içerisinde eklemi çevreleyen sinovyum dokusundan üretilir. Zamanla bu dokudaki azalma ve yıpranmalar, hyaluronik asit içerikli eklem sıvısında azalmaya neden olur.

Hyaluronik asit içerikli bu sıvının azalması eklem de kıkırdak harabiyetine, sürtünmelere ve bunun sonucunda da eklemde ağrı ve hareket kısıtlılığına neden olur.  

Dize hyaluronic asid enjeksiyonu

NEDEN ENJEKSİYON?

Hyaluronik asit protein (glikozaminoglikan) yapısı gereği ağızdan emiliminde biyoyararlanımı çok yüksek olmayan bir bileşiktir. Bu nedenle direk hasarlı bölgeye lokal uygulamalar daha etkili sonuçlar vermektedir.

HYALURONİK ASİT HANGİ EKLEMLERDE KULLANILIR?

Öncelikle diz ekleminde kullanılmaya başlanmış olan hyaluronik asit, kalça, omuz, dirsek, çene, el bilek ve parmaklar olmak üzere pek çok ekleme uygulanabilir.

HYALURONİK ASİT NE ZAMAN UYGULANIR?

Eklem aralığındaki daralma bize kıkırdağın ve sinovyum dokusunun azaldığı konusunda değerlendirme sağlar. Buna göre Evre 2 ve Evre 3 kireçlenme, hyaluronik asit enjeksiyonundan fayda görür. Evre4 genel olarak cerrahi önerilen evredir, hasta ameliyat olamıyor ve dönemsel olarak hyaluronik asit enjeksiyonundan fayda görüyorsa (ağrının azalması şeklinde) uygulama yapılabilir.

HYALURONİK ASİT NE SIKLIKLA UYGULANIR?

Eklemin durumuna ve kullanılan materyalin özelliklerine  göre belirlenir. Düşük ağırlıklı hyaluronik asit enjeksiyonları başlangıç düzeyinde bulguları olan hastalarda haftada bir olmak üzere 1-2-3 kez uygulanır. Orta ve ileri ağırlıkta , çapraz bağlı vb özellikleri olan preparatlar, yılda bir kez bir kere veya yılda bir kez bir hafta ara ile iki kere uygulanabilir. Hastanın şikayetleri ve radyolojik değerlendirmesine göre 2-3 yılda bir veya 6 ayda bir uygulama yapılır. Hastada ileri evre kıkırdak kaybı var ve son enjeksiyondan ağrı ve kısıtlılık açısından fayda görmemişse tekrarı yapılmaz.

Dize hyaluronic asid enjeksiyonu

HYALURONİK ASİT KİMLERE YAPILMAZ?

Eklem içinde veya enjeksiyon yapılan cilt bölgesinde enfeksiyon bulguları olan hastalara uygulanmaz. 

Eklem içinde herhangi bir sebepli (travma, romatizmal hastalık ) yaygın ödem varsa uygulanmaz. Her iki durumda da bu durumlar geçtikten sonra uygulama yapılabilir.

YAN ETKİ VAR MIDIR?

Hyaluronik asit uygulamaları genel olarak güvenli, uygulamalardır. Enjeksiyon yapılırken asepsi kurallarına uyulduğunda ve yukarıdaki hastalık durumları olmadığında herhangi bir yan etki beklenmez. Gerekli saha temizliği yapılmadan yapılacak enjeksiyonlarda, eklemde şişlik kızarıklık, ödem ve ağrı gelişebilir.

EK TAKVİYE ÖNERİLİR Mİ?

Eklem sıvısı bileşeninde Hyaluronik asit Glikozaminoglukan ve Kondroitin Sülfat birlikte bulunur. Glikozaminoglukan ve Kondroitin Sülfat preparatları enjeksiyon yapılan dönemlerde birlikte ağızdan kullanılabilir. PRP uygulamalarından 1 hafta önce ve 1 ay sonra uygulama önerilebilir. Ozon enjeksiyonuyla birlikte uygulama yapılır ve iyi sonuçlar verir.   

Derya Saylık

Share
Published by
Derya Saylık

Recent Posts

TENDİNİT Mİ, TENDİNOZ MU?

TENDİNİT Mİ, TENDİNOZ MU? Tendinit mi tendinoz mu ayrımını yapmaya öncelikle Tendinopati ile başlayalım. Tendinopati…

2 ay ago

Tenisçi Dirseği Geçmez mi?

Tenisçi dirseği geçmez mi? Tenisçi dirseği hastalığı el bileğinin aşırı kullanılması sonucu gelişen bir hastalıktır.…

6 ay ago

Aşil Tendiniti

Aşil Tendiniti Aşil Tendiniti parmak ucu yükselmeyi sağlayan çok kuvvetli iki kasın ortak tendonunun uzun…

10 ay ago

OSTEOPOROZ KEMİK ERİMESİ TEDAVİSİ

Kemik Erimesi Osteoporoz, kelime anlamı kemiklerde porlar yani delikler olması demek. Kemik normalde de içinde …

2 yıl ago

Ben düşüncelerim değilim

“Ben düşüncelerim değilim, sadece şu an için bu düşüncelere sahibim” Bazen içinde bulunduğumuz süreçte, düşüncelerimiz…

2 yıl ago

Tenosinovit Nedir?

Tenosinovit nedir? Teno-sinovit adından anlaşıldığı üzere içeriğinde tendonun ve sinovyanın dahil olduğu bir patolojidir. Tendinit…

2 yıl ago

This website uses cookies.