FTR

Aşil Tendiniti

Aşil Tendiniti

Aşil Tendiniti parmak ucu yükselmeyi sağlayan çok kuvvetli iki kasın ortak tendonunun uzun süreli zorlanmalarında gerginlik etkisi ile ödemlenip şişmesidir.

Akhilleus (Grekçe: Ἀχιλλεύς Akhileus, Fransızca: Achille Aşil) annesi tanrıça, babası ölümlü bir kral olan yarı tanrıdır.  Dünyanın en büyük savaşçısı kabul edilir. Yunan mitolojisinin en önemli kahramanlarından biridir. Truva Savaşı‘nın Grek kahramanlarının başında gelmekte ve Homeros‘un İlyada mitolojik eserinde Greklerin en büyük savaşçısı olarak baş karakterdir. 

Annesi Thetis oğlunu ölümsüzlük nehri Styx‘te yıkarken elini suya değdirmemesi öğütlendiği için onu sol topuğundan tutup suya batırmıştır. Yalnızca oradan vurulursa öleceğine inanılır. Efsaneye göre öleceğini bildiği hâlde Helen‘i geri almak için yapılan ve en büyük savaş kabul edilen Truva Savaşı‘na adının sonsuza kadar anılması için katılmış ve Truvalı Prens Paris tarafından sol topuğundan okla vurularak ölmüştür.

Bu yüzden ayak topuğunda yer alan tendona “aşil tendonu” adı verilir.[1]

Aşil tendonu insan vücudundaki en kalın tendondur. Baldır kaslarının topuğa tutunması ile ayak ucuna kalkmaya yarayan hareketin gerçekleşmesini sağlar. Parmak ucunda yürüme normal yürüme hareketinin önemli bir bileşenidir. Aşil tendonu parmak ucu yükselmeyi sağlayan çok kuvvetli iki kasın ortak tendonudur. Kuvvetli sıçramalarda kuvvetle kasılan bu kaslarda ani ve aşırı kasılma yırtık oluşmasına neden olur. özellikle yokuş aşağı koşularda yırtılma riski artar. Yumuşak dokuyu da ilgilendiren çoğu eklem romatizması, lupus, gut, hiperparatiroidi ve kronik böbrek yetmezliği gibi çoğu sistemik hastalık tendonda yırtığa giden tendinitle birlikte olma eğilimi gösterir.

Hastalığın tanısında çoğu kez klinik muayene bulguları yeterli olsa da, röntgen, mrg ve usg la da tanı desteklenir.

Tendinit genel anlamda, kasın uzun süreli zorlanmalarında gerginlik etkisi ile kasa bağlı tendonun ödemlenip şişmesidir. Bu aşamada hareketi sağlayan kasların dinlendirilmeye alınması (çeşitli atellerle istirahat),  antienflamatuar ilaç kullanımı ve buz uygulaması önerilir. Lokal olarak tendon çevresine kortizon, ozon gibi antienflamatuar enjeksiyonlar. Proloterapi, PRP ve ESWT gibi rejeneratif tedaviler uygulanır. 

Cerrahi tedavi tendonda kopma olduğunda düşünülür ve oldukça hastaya özel planlanır. Alçılama, atel uygulama  veya cerrahi onarım, hastanın yaşına, fiziksel veya sportif yaşamına göre planlanır.

Cerrahi sonrası onarımın kalıcılığı açısından takibin iyi yapılması ve fizik tedavinin gerekli olduğu zamanın iyi belirlenmesi ve gerekli zamanda da fizik tedavi ile kasların tekrar güçlendirilip eklem açıklığının yeniden sağlanması, yürüyüşün restore edilmesi için büyük önem arz eder.

Derya Saylık

Share
Published by
Derya Saylık

Recent Posts

TENDİNİT Mİ, TENDİNOZ MU?

TENDİNİT Mİ, TENDİNOZ MU? Tendinit mi tendinoz mu ayrımını yapmaya öncelikle Tendinopati ile başlayalım. Tendinopati…

2 ay ago

Tenisçi Dirseği Geçmez mi?

Tenisçi dirseği geçmez mi? Tenisçi dirseği hastalığı el bileğinin aşırı kullanılması sonucu gelişen bir hastalıktır.…

6 ay ago

OSTEOPOROZ KEMİK ERİMESİ TEDAVİSİ

Kemik Erimesi Osteoporoz, kelime anlamı kemiklerde porlar yani delikler olması demek. Kemik normalde de içinde …

2 yıl ago

Ben düşüncelerim değilim

“Ben düşüncelerim değilim, sadece şu an için bu düşüncelere sahibim” Bazen içinde bulunduğumuz süreçte, düşüncelerimiz…

2 yıl ago

Tenosinovit Nedir?

Tenosinovit nedir? Teno-sinovit adından anlaşıldığı üzere içeriğinde tendonun ve sinovyanın dahil olduğu bir patolojidir. Tendinit…

2 yıl ago

Hyaluronik Asit Nedir?

Hyaluronik asit, Yunanca’da cam demek olan ‘’hyalos’’ kelimesinden adını alan bir asit türüdür ve vücutta…

2 yıl ago

This website uses cookies.