FTR

Donuk Omuz – Adheziv Kapsulit

Donuk Omuz Nedir?

Donuk Omuz uzun süre içinde yavaş yavaş gelişen, omuzun tüm hareketlerinin kısıtlandığı ağrılı bir durumdur. Kolun yana öne açılışı yanında özellikle içe dışa çevirme hareketleri de çok etkilenir. Bu durumun gelişmesinin en önemli nedeni, omuzda  herhangi başka bir kökenli ağrı nedeniyle, omuz hareketlerini uzun süre bilinçli kısıtlamaktır. 

Donuk Omuz kimlerde görülür?

40-60 yaş arasında olmak, kadın olmak, diyabet veya tiroid ile ilgili endokrin bir ek hastalığın olması olayı kolaylaştırır. Yaralanma, hastalık veya cerrahi nedeniyle omuz ekleminin uzun süreli hareketsiz kalması da bu durumun görülmesi için kolaylaştırıcı etkenlerdendir.

Hasta kol hareketini artırmak için kürek kemiği ve gövde üzerinden hareket etmeye çalıştıkça boyun ve sırt kasları da ağrımaya başlar. kısıtlılığın başladığı dönemlerde gece ağrısı belirgindir ve hastayı ağrıyla uyandırabilir.

Nasıl Tanı Konur?

Omzunuzda sertlik ve ağrı hissederseniz, doktorunuza görünün. Fiziksel bir muayene, hareket açıklığınızı değerlendirmenize yardımcı olacaktır. Doktorunuz, elinizle karşı omzunuza dokunmak gibi belirli hareketleri gerçekleştirirken ve omuz hareket aralığını ölçerken gözlemleyecektir.

Birkaç test de gerekli olabilir. Doktorunuz, rotator manşonunuzdaki veya başka bir patolojideki yırtılmayı dışlamak için manyetik rezonans görüntüleme taraması (MRI) yapabilir. Artrit veya diğer anormallikleri kontrol etmek için röntgen de alınabilir.

Tedavisi nasıl yapılır?

Tedavide amaç, bir an önce ağrıyı azaltıp hereketi kademeli bir şekilde arttırmaya çalışmak gerekir. Bu halde iken yoğun bir germe tedavisi gerekir. Tüm yönlerde omuz kapsülü gerilmelidir. Soğuk veya sıcak uygulamalar, TENS, makara (pulley) traksiyonları yardımcı olur. 

Eklem içine kortizon / ozon  enjeksiyonu ilk günlerde ağrının azalıp, kişinin fizik tedaviye uyumunu arttırmak için yapılabilir. Hasta kendisi de yapabildiği ölçüde eklem hareket açıklığı egzersizleri ve sonrasında kasları güçlendirecek egzersizler (ağırlık ve thera bantlarla çalışabilir) yapmaya başlamalıdır.

Özellikle koruma ve yeniden oluşmama açısından, kolun baş üzerinde  tutulduğu aktivitelerde uzun süre tutulmaması mutlaka kişiye hatırlatılmalıdır (cam vitrin silme, boya badana işleri vb).

Derya Saylık

View Comments

Recent Posts

TENDİNİT Mİ, TENDİNOZ MU?

TENDİNİT Mİ, TENDİNOZ MU? Tendinit mi tendinoz mu ayrımını yapmaya öncelikle Tendinopati ile başlayalım. Tendinopati…

2 ay ago

Tenisçi Dirseği Geçmez mi?

Tenisçi dirseği geçmez mi? Tenisçi dirseği hastalığı el bileğinin aşırı kullanılması sonucu gelişen bir hastalıktır.…

5 ay ago

Aşil Tendiniti

Aşil Tendiniti Aşil Tendiniti parmak ucu yükselmeyi sağlayan çok kuvvetli iki kasın ortak tendonunun uzun…

10 ay ago

OSTEOPOROZ KEMİK ERİMESİ TEDAVİSİ

Kemik Erimesi Osteoporoz, kelime anlamı kemiklerde porlar yani delikler olması demek. Kemik normalde de içinde …

2 yıl ago

Ben düşüncelerim değilim

“Ben düşüncelerim değilim, sadece şu an için bu düşüncelere sahibim” Bazen içinde bulunduğumuz süreçte, düşüncelerimiz…

2 yıl ago

Tenosinovit Nedir?

Tenosinovit nedir? Teno-sinovit adından anlaşıldığı üzere içeriğinde tendonun ve sinovyanın dahil olduğu bir patolojidir. Tendinit…

2 yıl ago

This website uses cookies.